Kypros-saken: Norsk politi har siktet Espen Lee og barnefar


Februar 13, 2016

Kilde: VG

**Politiet: Uavhengig etterforskning i Norge
**Fire siktet – ransaket boligene på Østlandet

Torsdag sa lokalt politi at barnebortføringssaken mot Espen Lee og to andre nordmenn på Kypros var avsluttet. Fredag ransaket norsk politi boligene både til de tre og barnefaren de samarbeidet med.
Espen-Lee-Politi

I tillegg ble eks-torpedoen ransaket og fratatt mobiltelefonen sin da han landet på Gardermoen fredag kveld, ifølge hans forsvarer John Christian Elden.

– Han ble stanset av politiet ved ankomst, som ransaket ham etter en anmodning fra forrige uke fra politiet på Kypros. I mellomtiden er saken henlagt. Politiet beslagla telefonen hans, den samme telefonen han fikk igjen av kypriotisk politi etter løslatelsen, sier Elden til VG.

Lee og de to andre nordmennene ble sendt hjem fra Kypros fredag, over 1,5 uke etter at de ble arrestert mistenkt for å ha planlagt å hente den tre år gamle datteren til en norsk forretningsmann tilbake til Norge.

HEVDET DE SKULLE HENTE BIL: – Hadde jeg hatt et annet navn, ville det ikke vært et problem

VG kan nå fortelle om en ny utvikling i saken: Samtidig som Espen Lee og de to andre østlendingene satt på flyet på vei tilbake til Norge, tok norsk politi seg inn i boligene til de tre nordmennene, samt forretningsmannen som er faren til 3-åringen som står sentralt i saken.

VG får opplyst at alle fire er siktet for frihetsberøvelse og omsorgsunndragelse. Siktelsen ble tatt ut onsdag denne uken.

Det pågår en etterforskning her i Norge, den er uavhengig av saken på Kypros. Utover det kan jeg ikke kommentere noe nå, sier jourhavende jurist Bendik Hermansen i Øst politidistrikt i Østfold til VG.

Han ønsker ikke å kommentere om de har foretatt en ransaking av boligene, eller gjorde beslag da Lee landet på Gardermoen fredag.

Barnefaren avhørt

Barnefarens advokat, Morten Engesbak, opplyser til VG at han forsøker å få klarhet i om hans klient faktisk er siktet for et straffbart forhold.

– Jeg fikk opplyst fra politiet i går at alle fire er siktet, men det står i strid med opplysningene vi har mottatt fra Kypros. Jeg forsøker nå å få klarhet i hva som er tilfelle, sier Engesbak til VG.

For en drøy uke siden ble norsk politi bedt om å bistå kypriotisk politi, blant annet med å avhøre den norske barnefaren, som de mener betalte Lee og de andre to nordmennene for å bortføre hans datter til Norge. Ifølge en kypriotisk politirapport ble norsk politi bedt om at avhøret skulle «skje raskt».

Dette er Espen Lees liv: Hevder å ha drept over 100 personer

Engesbak bekrefter at hans klient avga forklaring til norsk politi fredag denne uken, og at han ønsker å bidra til å opplyse saken.

Avhøret skjedde altså dagen etter at det lokalet politiet bedyret at deres etterforskning var over.

Elden: En misforståelse

John Christian Elden sier til VG at siktelsen må være en misforståelse.

– Hvorfor sier politiet at saken de nå etterforsker er uavhengig av saken på Kypros?

– Jeg tror det beror på en misforståelse hos dem av hvilket land som har ansvar for saken. Uansett hvilket land man er i, er det åpenbart at gutta ble arrestert lenge før de juridisk sett hadde forsøkt noe som helst, sier Elden.

Ifølge ham er siktelsen som norsk politi har utferdiget denne uken «et forsøk på oversettelse av siktelsen på Kypros».

– Men det blir ikke helt vellykket når politiet bruker så lang tid i Norge at saken henlegges på Kypros før de gjør noe med den her. Og da bryter norsk politi også menneskerettighetene ved at de gjentar en henlagt straffeforfølging fra et annet europeisk land, sier han til VG.

Follow our updates on Twitter and Facebook

Testimonials from our clients

profile pic.jpgdroppedImage_7TM

download (2)

ABP World Group™ Risk Management

Contact us here: Mail 

Skype: abpworld

NOTE: We are always available 24/7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s